Csak az olvassa, aki rossz anyának hiszi magát!

breakMert hogy én megtaláltam a megoldást arra, hogy ne legyél az. Annyira okos és zseni vagyok!

Szóval az történt, hogy minap olvasgattam bambán a fészbukot és valami gyerekpszichológus nő könyvén  megakadt a szemem, aki arról írt, hogy nem vagy rossz anya. Namármost én végig és továbbgondoltam a dolgot. Miért is érzed magad rossz anyának? Mert az vagy? Dehogy! A valódi rossz anyák nem látják magukat annak, de most nem róluk, hanem rólad van szó. Azért érzed magad annak, mert vagy azt mondta valaki, vagy valaki azt mondta, vagy mondta azt valaki.

Talán nem is mondta a szemedbe, talán csak célzott, talán csak önmagát fényezte és ezek célba találtak: azt kezdted érezni, hogy te tényleg kevesebb vagy. Anyós, barátnő, saját anya, apa, férj, szomszéd és a boltosnéni, ezek a leggyakoribb elkövetők. És ezek ellen nincs könyv, ezek mindig fognak okoskodni, és ítélkezni. Hiába mondod nagy arccal, hogy beveszed a lesz.rom a tablettát, a nyoma ott lesz az ütéseknek, bizonytalan leszel belül és fájni fog. Azt írja a Biblia, hogy ne ítélj, hogy ne ítéltess. Milyen nagy igazság, nem? Ha mindenki csöndben maradna és hagyná az anyákat békén, akkor nem lenne olyan sok lelkibeteg ember, önmagát szapuló édesanya. A fényezők meg úgyis hazudnak, a maguk szemében akarnak többnek látszani úgy, hogy téged taposnak a földbe, mert azt hiszik, hogy akkor az tényleg úgy van.

Hogy mi a megoldás? Gondold végig ezt az egészet. Maradok a Bibliánál, ami azt írja, hogy a szeretet nem aláz, nem gyaláz, nem bánt. Aki valóságosan szeretettel teli és valóban számít a véleménye, az úgysem fog megszólni. Aki pedig kritizál… tudom, hogy fáj. Nekem is fáj mai napig sok minden, amikor mondtak rólam mindenféle dolgot, a legtöbbnek valóságalapja sem volt. De az embereket nem tudod megváltoztatni, aki ilyen, az rosszabb esetben ilyen is marad. A könyvek nem segítenek.

Tudod mit? Kérdezd meg a gyereked, hogy mi a véleménye és azt fogadd el. Vagy tedd azt, amit én: szüntesd meg velük a kapcsolatot. Azóta nagy a nyugalom, de a sebek megmaradtak és a bizonytalanság. Engem a legjobban a rengeteg hazugság bánt és az, hogy volt aki hitt ezeknek. De nem tudom megváltoztatni az ilyen belül szétrothadt embert, úgy döntöttem, hogy bőven elég az ilyennek, hogy önmagával kell együtt élnie.

Bánt, hogy vannak akik bántják a másikat, hogy gyengítik a gyengét, és segítség helyett inkább okoskodnak és ostoroznak. Ah, hányszor jutott eszembe ez, amikor valaki beszólt mondjuk a főztöm miatt… engem senki sem tanított főzni, de útálkozni rajta annál jobban tudtak. De egyiknek sem jutott eszébe, hogy segítsen, magyarázzon, tanítson. Ugye?

Facebook Comments