Magyarázni pedig kell

Azon gondolkoztam, hogy milyen nagy hasonlóság van Isten “nevelgetése” és a saját gyermekeink nevelése között. Szerintem nem véletlenül alkotta meg így, Ő pontosan ugyanígy szeret minket, ahogy mi a porontyainkat. Mert mi is újszülöttek vagyunk, amikor megtértünk. Akkor még elég az, hogy isszuk a szavát. Olvasunk és csak olvasunk és csak csodálkozunk rá, hogy milyen igaz és milyen beszédesek az igék. Ahogy az újszülött is, eleinte még csak a táplálékra vágyik és a közelségre, ami által érzi, hogy szeretik. Mert szeretet nélkül meghalnak a gyerekek, főiskolán erről írtam egy dolgozatot és nehéz volt nagyon lelkileg a felkutatott anyagokat végigolvasni. Borzalmas volt. Szeretet nélkül végünk.

Aztán ahogy cseperednek az aprótalpúak egyre több minden érdekli őket és megérkezik a tiltás korszaka. Ahogy nálunk is, kisded keresztényeknél. Mert eljön az idő, amikor látjuk a felsorolást: ezt ne csináld, azt nem szabad, ez is tilos és az is. Ha a szülő bölcs, akkor el tudja magyarázni a gyermeknek, hogy egy-egy tiltás miért van. Rengeteg szakember ezt tanácsolja, hogy ne csak tiltsunk, hanem magyarázzunk is és nem haragszunk rájuk, ha elsőre nem sikerül, magyarázzuk továbbra is a tiltások okait. “Azért ne szaladj át az úttesten, még ha ott egy cica és neked nyávog is, mert elcsaphat egy autó.” Persze a következmény súlyát megfelelően szemléltetve, hogy megértse a kicsi.

Így van ez a kereszténységben is. Ott van a ne paráználkodj példának és itt lép be a lelkipásztorok felelőssége. Mert nem mindenki születik bölcsnek, sőt mi több, nem mindenki érti ezeket, még a test az irányító. Nekik kellene magyarázni, hogy egy-egy jó tanács miért van? Mi lehet a következmény? Mert következménye mindennek van! Annak is, ha a gyerek a gyufával játszik és annak is, ha irigykedünk, lopunk, csalunk, hazudunk, félre lépünk, ordítunk, káromkodunk. Mindennek. És sokszor a következmény olyan mély sebeket ejt, amiből az ember nem tud kikecmeregni, annyira fájdalmas.

Nekem mostanában az okoz fejtörést, hogy legyek szabad Krisztusban. Megkaptam már, hogy miért nem vagyok szabad? És akkor rosszul érzem magam, hogy nekem szabadnak kéne lennem, de nem tudom mit jelent és hogyan kell. Hiszem azt, vagyis tudom, mert megéltem már rengetegszer, hogy Isten segít megérteni, de miért nem magyarázza el nekem valaki és akkor megelőznénk jó pár problémát? Mert magyarázni mindig is kellett mindenben mindenkinek. Egy gyermektől sem várjuk el, hogy mindig mindent azonnal megértsen.

kiutAhogy neveljük a gyereket, az tükre annak, hogy hogyan állunk Istenhez és milyen szinten vagyunk hitben. Én jó mélyen… Lesz pár hét múlva egy koncert, ahová hívtak. Nem merek menni, mert az állandó kritizálásnak köszönhetően alkalmatlannak érzem magam a gyerek terelgetésére, mivel állandóan más reakcióját lesem és mostanában ezt tanulom éppen, hogy nem érdekes más véleménye, megfelelni mindenkinek fizikai képtelenség és ha megszólnak, az az ő szegénységi bizonyítványuk. De még az elején járok, viszont jó úton. Már látom a fényt az alagút végén.

Facebook Comments